VVD wil geld lenen voor investeringen in ‘grote problemen’

Foto: ANP

Wat de VVD betreft, gaat het kabinet “de portemonnee trekken” voor eenmalige investeringen in het oplossen van “grote problemen”. Voor investeringen die nodig zijn, bijvoorbeeld om de economie te versterken, kan Nederland geld lenen en de staatsschuld laten oplopen, denkt de grootste partij.

Als voorbeeld van incidentele uitgaven noemt Tweede Kamerlid Eelco Heinen van de VVD “het bouwen van een nieuwe energie-infrastructuur” of het investeren in “achterstallig onderhoud”. Maar ook het verminderen van de CO2- en stikstofuitstoot horen daar mogelijk bij.

Voor structurele kostenposten moet wel financiering worden gevonden, vindt Heinen. “Die rekening kan je niet oneindig laten optellen”, zegt de liberaal in het financiële debat over de Rijksbegroting.

Eerder deze week lekte al via de NOS uit dat er op de formatietafel plannen liggen om tientallen miljarden te lenen voor het oplossen van grote problemen. Ook aan de formatietafel kwam het initiatief hiervoor naar verluidt vooral van het formatieteam van de VVD.

In de Kamer wordt niet alleen enthousiast gereageerd op het voorstel van de VVD. PvdA’er Henk Nijboer werpt tegen dat structureel geld nodig is om uit grote crises te komen. “Op de lange termijn worden de grote problemen van de samenleving niet aangepakt” met eenmalige investeringen, vreest de sociaaldemocraat.

Ook de ChristenUnie zet vraagtekens bij eenmalige investeringen, temeer omdat bedrijven juist graag rekenen op de zekerheid die structurele uitgaven bieden. Heinen benadrukt dat hij de oprichting van een herstel- en transitiefonds bepleit om juist grote investeringen “over meerdere jaren” te doen.

De formerende partijen moeten zoiets verder uitwerken, oppert de VVD’er. Hij denkt aan een fonds “waar je enerzijds de democratische controle houdt” maar ook meerjarig in de samenleving kan investeren.