Sigrid Kaag naar politierechter in strafzaak over doodsbedreiging

Foto: ANP

D66-leider Sigrid Kaag wil dinsdag hoogstpersoonlijk een strafzaak bij de politierechter in Den Haag bijwonen, waar een man terechtstaat die ervan wordt verdacht haar met de dood te hebben bedreigd. Kaag wil tijdens de zitting gebruikmaken van haar spreekrecht.

De komst van Kaag naar de rechtbank wordt bevestigd door haar woordvoerder. Ook de rechtbank zegt met haar komst rekening te houden. Tijdens de politierechterzitting staat een 43-jarige man terecht die niet alleen Kaag, maar ook demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge met de dood zou hebben bedreigd.

De man zou de dreigende teksten hebben geplaatst op Facebook, op de openbare Facebookgroep van D66 in Noord-Brabant en de Facebookpagina van De Jonge. “Bij deze geef ik u de melding dat ik voor vanavond 24.00 uur Sigrid Kaag ga aanvallen en zo ga verwonden dat ze of dood is, of nooit meer haar functie kan uitvoeren”, zou de verdachte onder de profielnaam X op 30 september hebben geschreven.

Twee weken eerder zou de man Hugo de Jonge hebben bedreigd. “Vanaf morgen kunt u gerust elke seconde om u heen kijken. Ik betaal de eerste, tweede en ook de laatste kogel voor u! Ik zal er alles aan doen om dit Om dit Duits gedrag te stoppen. Heel Nederland knikt maar ja. Vanaf nu ben ik gestopt met knikken en onderneem ik actie!”

De in Spanje woonachtige man is vorig weekend aangehouden en afgelopen maandag voorgeleid aan de rechter-commissaris, zegt zijn advocaat. Dat hij al snel terechtstaat zou ermee te maken kunnen hebben dat hij geen vaste woon- of verblijfplaats in Nederland heeft, oppert ze.

Rechtszaken over bedreigingen aan het adres van politici zijn er regelmatig, vooral in coronatijd, maar zelden maken de slachtoffers gebruik van hun spreekrecht. Deze week deed burgemeester Sharon Dijksma van Utrecht nog aangifte vanwege een afbeelding op een muur waarop zij aan een galg hangt. Eerder deze week deed minister De Jonge ook aangifte van bedreiging na een tweet waarin werd gesuggereerd dat een galg voor hem klaarstond.