Protestblokkade Extinction Rebellion opgebroken door politie

Foto: ANP

De politie is de blokkade van Extinction Rebellion in Den Haag dinsdagmiddag aan het opbreken. De ongeveer honderd actievoerders worden verwijderd van de kruising die zij eerder op dinsdag bezetten en ze worden naar busjes gebracht. Sommige mensen lopen vrijwillig mee, anderen worden door de politie meegesleept of getild.

De actievoerders hadden aan het begin van de middag het kruispunt tussen de Prins Clauslaan en de Juliana van Stolberglaan bezet en blokkeerden het verkeer. Rond 14.00 uur greep de politie in en werden demonstranten weggesleept van het deel van de kruising dat naar de A12 leidt. Daarop werd het verkeer deels weer vrijgegeven.

Ook elders op de kruising werden mensen verplaatst, omdat een stadsbus door een sitdownactie niet kon keren. Een actievoerder van Extinction Rebellion werd daarbij aangehouden, omdat hij tegenstribbelde en daarbij een agent in het gezicht schopte. Of er nog meer aanhoudingen zijn verricht, is nog niet duidelijk.

Meerdere actievoerders hadden zichzelf vastgeketend aan een zelf meegebrachte ton en werden los geslepen door de politie. Anderen hadden zich aan elkaar vastgemaakt via een koker om hun handen, ook zij worden losgemaakt. Een aantal actievoerders dat zichzelf aan elkaars handen had vastgelijmd, werd eerder al losgemaakt. De politie gebruikte daar cola voor als een soort oplosmiddel.