Ruim 2900 nieuwe coronagevallen, hoogste dagcijfer sinds 31 juli

Foto: ANP

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 2914 nieuwe coronagevallen aan het licht gekomen. Dat is het hoogste aantal in een dag sinds 31 juli.

In de afgelopen zeven dagen registreerde het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 17.832 positieve tests, gemiddeld bijna 2550 per dag. Dat is het hoogste niveau sinds 29 augustus. Het gemiddelde stijgt voor de twaalfde dag op rij. Vergeleken met de voorgaande week steeg het aantal nieuwe gevallen met bijna de helft, de snelste toename sinds half juli.

Den Haag telde de meeste nieuwe gevallen. In de hofstad werd het coronavirus bij 136 inwoners vastgesteld. Amsterdam registreerde 116 positieve tests, Rotterdam 92 en Apeldoorn 69. Daarna volgt Staphorst met 50 nieuwe gevallen. De overwegend gereformeerde gemeente in Overijssel, waar bijna de helft van de inwoners niet is ingeënt tegen het coronavirus, is naar verhouding de grootste brandhaard van het land. Ook andere gemeenten in de Biblebelt hebben veel positieve tests, zoals Neder-Betuwe (40), Ede (38), Barneveld (28) en Hoeksche Waard (23). In veertig gemeenten testte geen enkele inwoner positief.

Het RIVM kreeg zes meldingen van sterfgevallen. Het gaat om twee mensen uit het Brabantse Oosterhout en verder om inwoners van Rotterdam, Breda, Venlo en Lansingerland. Dat hun overlijden nu is geregistreerd, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn overleden. Wanneer een coronapatiënt sterft, duurt het soms even voordat dit is geregistreerd. In de afgelopen zeven dagen noteerde het RIVM het overlijden van 24 mensen aan corona, vergelijkbaar met het niveau in de voorgaande dagen.

Omgerekend naar het aantal inwoners telde Nederland afgelopen dag 16,7 positieve tests op elke 100.000 inwoners. Het is de honderdste dag op rij dat het land boven de zogeheten signaalwaarde zit. Dit is het niveau waarop de alarmbellen bij de overheid afgaan. Dat gebeurt bij minstens 7 positieve tests op elke 100.000 Nederlanders, omgerekend zo’n 1222 positieve tests. Op 4 juli bleef Nederland voor het laatst onder die grens. Tussen september vorig jaar en juni van dit jaar zat Nederland 272 dagen aan één stuk boven de signaalwaarde. Dat was tijdens de tweede en derde golf.

Sinds het begin van de uitbraak zijn meer dan 2 miljoen positieve tests geregistreerd. Van 18.215 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.