Extra geld voor veiligheid vooral naar digitale en wijkagenten

Foto: ANP

Met het extra geld dat de Tweede Kamer onlangs heeft toegekend aan veiligheid, worden de komende jaren ruim zevenhonderd extra agenten aangetrokken. Zij komen vooral te werken in de wijken, maar ook op het internet om cybercriminaliteit aan te pakken. Demissionair minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid meldt in een brief aan de Kamer dat daarvoor ruim 114 miljoen euro is uitgetrokken van de in totaal 200 miljoen euro extra die het parlement onlangs vrijmaakte. Om snel meer agenten op te leiden wordt de Politieacademie “adequaat ingericht”.

De landelijke eenheid van de politie, het Openbaar Ministerie en de rechtspraak krijgen in totaal 27 miljoen euro erbij om hun capaciteit te vergroten. Ook gaat er 25 miljoen euro per jaar extra naar de bijzondere opsporingsambtenaren (boa’s), waarvan 5,5 miljoen voor groene boa’s. Er komen meer boa’s, maar het geld wordt ook gestoken in professionalisering en een veilige taakuitvoering. Hiermee wordt het toezicht en handhaving “in de volle breedte, in wijken en in het buitengebied versterkt”, aldus de minister.

Daarnaast wordt er 27,5 miljoen euro extra aangewend om seksuele misdrijven en onlinekinderporno beter te kunnen aanpakken. Het grootste deel daarvan, 20 miljoen, heeft te maken met de beoogde strengere wetgeving voor verkrachting, waardoor er meer zaken zijn te verwachten. Ook bij de politie kunnen meer mensen worden vrijgemaakt voor de opsporing van seksuele misdrijven zodat slachtoffers minder lang hoeven te wachten voordat hun zaak wordt behandeld.

De 200 miljoen euro komt bovenop het extra geld dat het demissionaire kabinet al had aangekondigd voor de bestrijding van de zware en ondermijnende criminaliteit. Het gaat om 524 miljoen euro in 2022 en 434 miljoen in de jaren daarna. Met het geld kunnen volgens Grapperhaus meer criminele organisaties worden ontmanteld, meer buit worden afgepakt en kan ook meer werk worden gemaakt van het voorkomen dat jongeren zich aansluiten bij bendes.

De Kamer besloot toch nog extra geld in te zetten voor de bestrijding van misdaad tijdens het debat over de Rijksbegroting van volgend jaar. In totaal werd de begroting van 2022 met 2 miljard euro aangepast. Daarvan ging ook meer geld naar huisvesting en lerarensalarissen.