MH17-proces waarschijnlijk maanden vertraagd

Foto: ANP

Het omvangrijke MH17-proces loopt waarschijnlijk maanden vertraging op. De rechtbank wil nog een poging doen om een belangrijke Russische getuige te horen. Tot dit verhoor is geweest, of definitief niet door kan gaan, kan het Openbaar Ministerie niet met de strafeisen komen tegen de vier verdachten. Deze zouden half november komen, maar dit wordt nu mogelijk pas februari volgend jaar, zei de officier van justitie dinsdag in de rechtbank op Schiphol.

In april van dit jaar is een rechtshulpverzoek aan Rusland gestuurd met het verzoek Sergej Moetskajev, commandant van de 53ste luchtafweerbrigade, te horen. Deze Russische eenheid is volgens het internationale onderzoeksteam verantwoordelijk voor het leveren van de Buk-raket die MH17 op 17 juli 2014 zou hebben neergehaald.

Na een aanvankelijk positieve reactie van Rusland op dit rechtshulpverzoek in augustus, bleef het stil. De rechtbank wil dat er een nieuwe poging wordt gedaan om Moetskajev te horen, met als deadline 1 februari. Als hij dan nog niet is gehoord, verwacht de rechtbank dat het niet meer gaat lukken.