Sinterklaasintocht Roermond vanwege corona afgeblazen

Foto: ANP

De sinterklaasintocht in Roermond gaat niet door. Het bestuur van het intochtcomité zegt niet te kunnen instaan voor de gezondheid van het publiek en de talloze vrijwilligers in verband met corona. De beslissing is door het bestuur met meerderheid van stemmen genomen.

Volgens de secretaris van het bestuur kan het comité niet verantwoorden dat op zondag 14 november zo’n duizend mensen vier rijen dik langs de Roerkade staan te kijken naar de intocht zonder beperkende maatregelen. “Het is niet mogelijk mensen op hun QR-code te controleren”, aldus de bestuurssecretaris. “Gezien de stijgende besmettingen waarbij Limburg een van de koplopers is, besloot het bestuur de optocht niet door te laten gaan.”

Donderdag 11 november vindt ook in Roermond de provinciale aftrap van het carnavalsseizoen plaats op het Stationsplein. Daar worden in een afgezette ruimte 15.000 mensen verwacht. “Maar die moeten bij de ingang allemaal een QR-code laten zien. De sinterklaasintocht speelt zich af op Roerkade, Vismarkt en Munsterplein, open ruimtes zonder beperkende maatregelen. Daar kunnen wij mensen niet op QR-code controleren”, aldus de bestuurssecretaris. “Dat is de reden waarom het niet doorgaat.”

De gemeente Roermond is overvallen door de aankondiging dat de goedheiligman niet komt. Wethouder Rens Evers (GroenLinks) benadrukt in een reactie dat het besluit niet door de gemeente is genomen. “Het lijkt me goed dat er nog even expliciet bij te zetten aangezien de gemeente nu de spreekwoordelijke zwartepiet krijgt. De gemeente gaat contact opnemen met het comité.” Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat het gaat om een eigenstandige beslissing van het comité. “Van Rutte mag het, dus van ons ook”, zei hij.

Uit een rondgang van het ANP blijkt dat andere grote gemeenten zich geen zorgen maken over het doorgaan van de intocht. Wel kijken enkele plaatsen naar aanpassingen aan het evenement vanwege het toenemend aantal coronabesmettingen. Zo laat het organisatiecomité in Utrecht weten dat het eraan denkt om bijvoorbeeld medewerkers te vragen 1,5 meter afstand te houden of enkele pieten van mondkapjes te voorzien “om voorzichtigheid te betrachten”. Daar wordt later een besluit over genomen.