Nog even druk op de weg en in ov na verzoek meer thuis te werken

Foto: ANP

In het openbaar vervoer en op de weg is het nog niet te merken dat het kabinet het advies om thuis te werken vorige week dinsdag heeft aangescherpt. Cijfers van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP), het ov-chipkaartbedrijf Translink en Google laten zien dat woensdag, donderdag en vrijdag weinig is veranderd wat betreft drukte op de weg, in het ov en op kantoor.

Mark Rutte herhaalde tijdens de persconferentie dinsdag het advies om thuis te werken en scherpte dat met onmiddellijke ingang aan tot “werk minimaal de helft van je werktijd thuis”.

In de daaropvolgende werkdagen woensdag, donderdag en vrijdag zat de gemiddelde Nederlander zo’n 37 minuten per dag in de auto. Ten opzichte van de weken voor de herfstvakantie is dat geen duidelijke verandering. Dat is te zien in gegevens van DAT.Mobility uit het NVP, dat hiervoor de verplaatsingen van een panel van 10.000 mensen meet met een app.

Internetbedrijf Google houdt bij waar gebruikers van zijn kaartendienst Maps zich begeven en die gegevens wijzen dezelfde kant op. Mensen zijn na de persconferentie van vorige week niet minder naar kantoor gegaan.

Volgens Translink gebruikten mensen vorige week woensdag, donderdag en vrijdag samen gemiddeld 3,4 miljoen keer per dag hun ov-chipkaart om in te checken bij het openbaar vervoer. Een week eerder bedroeg het gemiddelde op die dagen 3,2 miljoen check-ins. Regio Zuid was toen nog met herfstvakantie. In de week van 11 oktober – de laatste voor de herfstvakantie – maakten mensen ongeveer evenveel gebruik van het ov als vorige week.

Nederlanders zijn het openbaar vervoer sinds half augustus steeds meer gaan gebruiken. Maar dat doen ze nog steeds minder dan in de periode voor de coronapandemie. Vergeleken met dezelfde periode in 2019 lag het aantal check-ins de laatste weken telkens ongeveer 30 procent lager.