Hoger beroep Nicky Verstappen begint bij het hof

Foto: ANP

In het hof in Den Bosch begint woensdag het hoger beroep tegen Jos B. De 59-jarige Limburger wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen in de zomer van 1998. B., die ontkent iets met de dood van de 11-jarige jongen te maken te hebben, is vorig jaar door de rechtbank in Maastricht veroordeeld tot een celstraf van 12,5 jaar en tbs.

Voor het hoger beroep zijn vijf dagen uitgetrokken. Woensdag wordt onder meer het dossier besproken en krijgen de nabestaanden de kans om te spreken. Maandag zal het Openbaar Ministerie de strafeis formuleren. De advocaat-generaal liet eerder al weten dat er niet nogmaals tbs met dwang geëist zal worden.

Nicky uit Heibloem werd in de zomer van 1998 dood gevonden op de Brunssummerheide in Limburg. Hij was daar op zomerkamp. Pas decennia later kwam na een DNA-match B. in beeld. Zijn DNA is onder meer op de onderbroek en pyjamabroek van Nicky aangetroffen. B. heeft altijd ontkend iets met de dood van de jongen te maken te hebben. In een videoboodschap, die vorig jaar op de eerste zittingsdag van de inhoudelijke behandeling in de rechtbank werd getoond, vertelde hij dat hij het lichaam van Nicky destijds had zien liggen op de heide, maar de jongen was toen al dood. Naar eigen zeggen had hij dat nooit durven te melden bij de politie omdat hij een zedenverleden heeft.

De zaak is mede door Peter R. de Vries nooit in de vergetelheid geraakt. De misdaadverslaggever is jarenlang actief aandacht voor de zaak blijven vragen. Afgelopen zomer werd hij in Amsterdam neergeschoten en overleed hij kort daarna. Tijdens de eerste zitting na de moord, werd door onder anderen de voorzitter van het hof stilgestaan bij de dood van De Vries. Zoon Royce de Vries vergezelt sindsdien de familie Verstappen.

Vorige maand was er een opvallende wending in het proces toen B.’s voormalig medegevangene Bekir E. in de rechtszaal werd gehoord. De moordenaar van de 16-jarige scholiere Hümeyra had verklaard dat B. een bekennende verklaring aan hem had afgelegd. “Hij vertelde dat het niet de bedoeling was om Nicky Verstappen te doden. Hij had zijn hand te lang voor zijn mond gehouden.” E. noemde B. de knuffelpedo” van de afdeling van de gevangenis in Vught waar ze ongeveer een half jaar samen zaten. B. deed de verklaring van E. af als onzin.