Extra lang Catshuisoverleg over coronabesmettingen afgelopen

Foto: ANP

Het extra lange Catshuisoverleg, waar een deel van het demissionaire kabinet sprak over de aanpak van de coronacrisis, is afgelopen. Eerder op de dag werd het overleg afgebroken, naar verluidt omdat de bewindslieden het nog niet eens konden worden over de te volgen koers. Donderdagavond werd het weer voortgezet. De precieze uitkomst van het overleg is niet bekend.

Vrijdag moeten besluiten worden genomen. Dan is er ook weer een coronapersconferentie.

De discussie in het Catshuis verliep volgens ingewijden eerder op de dag moeizaam. Vanwege het hoge aantal besmettingen is inmiddels moeilijk meer vast te stellen waar mensen worden aangestoken. Dat maakt het ook weer moeilijker om nieuwe maatregelen te onderbouwen. Een betrokkene sprak van “enorme verdeeldheid”. Er zijn flinke zorgen over het draagvlak voor nieuwe maatregelen, en hoeveel er nog kan worden gevraagd van mensen die voor vaccinatie hebben gekozen. Zij zijn verhoudingsgewijs maar verantwoordelijk voor een klein deel van de ziekenhuisopnames.

De vraag is wat voor maatregelen het kabinet op korte termijn kan nemen. Het verplichten van 1,5 meter afstand kan bijvoorbeeld niet van de ene op de andere dag, omdat hier een wetswijziging voor nodig is. Hetzelfde geldt voor de toepassing van het coronatoegangsbewijs op meer plekken dan nu het geval is.

Dan blijven maatregelen over als een vroegere sluiting van de horeca, placering of het sluiten van bepaalde sectoren. Het onderwijs lijkt volgens ingewijden vooralsnog buiten schot te blijven.

Sinds het overleg ’s middags werd afgebroken, is duidelijk geworden dat het aantal besmettingen een nieuw record heeft bereikt. Het afgelopen etmaal zijn meer dan 16.000 mensen positief getest op het coronavirus.