Stichting Open Nederland: afwachten wat kabinet besluit

Foto: ANP

Stichting Open Nederland, de organisatie achter de toegangstesten, wil “nog niet vooruitlopen” op de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet. De NOS meldt op basis van ingewijden dat het Outbreak Management Team adviseert om de zogeheten 2G-regel in te voeren. Dat betekent dat mensen alleen nog een coronatoegangsbewijs kunnen krijgen als ze gevaccineerd zijn tegen het coronavirus of als ze onlangs genezen zijn na een besmetting. Een negatieve test biedt dan geen toegang meer tot cafés, restaurants, theaters, bioscopen, musea en andere publiekstrekkers.

“Wij werken in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid. We moeten afwachten wat het kabinet besluit”, is het enige wat de Stichting Open Nederland (SON) er vooralsnog over kwijt wil.

De testbedrijven die bij SON zijn aangesloten, voerden vorige week een recordaantal van iets meer dan 400.000 toegangstesten uit. Daarvan was ruim 99 procent negatief. Sinds maart zijn zo’n 4 miljoen toegangstesten uitgevoerd. Die brachten ruim 18.000 besmettingen aan het licht. Zo’n 99,6 procent van alle toegangstesten was negatief.