ME treedt op tegen relschoppers in centrum Leeuwarden

Foto: ANP

De politie in Leeuwarden heeft zaterdagavond bij het gerechtsgebouw op het Zaailand de ME ingezet om een grote groep mensen te verdrijven die onder meer met vuurwerk gooiden. De groep mensen, die om 20.00 uur de uitgaansgelegenheden moesten verlaten wegens de coronamaatregelen die om die tijd ingingen, negeerden bevelen van de politie om weg te gaan. Er zijn enkele mensen aangehouden, maar een woordvoerster van de politie kon nog niet zeggen hoeveel.

Toen om 20.00 uur de cafés sloten, verzamelden honderden zingende en feestende mensen zich voor het gerechtsgebouw op het Zaailand. De mensen hielden geen 1,5 meter afstand. Ook staken ze zwaar vuurwerk af.

Eerder hadden horeca-ondernemers aangegeven de deuren niet te zullen sluiten om 20.00 uur. Maar na een gesprek tussen burgemeester Sybrand van Haersma Buma van Leeuwarden en de horecawoordvoerder Ton Eijer is besloten dat de cafés toch dichtgingen om die tijd. De horeca-ondernemers die open zouden, riskeerden een dwangsom van 10.000 euro.