OM komt met strafeis in hoger beroep tegen Jos B.

Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie komt maandag met de strafeis tegen Jos B. De 59-jarige Limburger wordt verdacht van het doden, misbruiken en ontvoeren van Nicky Verstappen in 1998. De rechtbank in Maastricht veroordeelde B. vorig jaar tot een celstraf van 12,5 jaar. Er was 15 jaar cel en tbs geëist. De advocaat-generaal liet eerder al weten in hoger beroep geen tbs te eisen.

Nicky Verstappen verdween in de zomer van 1998 van het jeugdkamp op de Brunssummerheide. Een dag later werd zijn lichaam in een nabijgelegen kerstbomenperceel gevonden. Heel lang leek de zaak onopgelost te blijven. Pas in 2018 na een grootschalig DNA-onderzoek kwam – door toeval – Jos B. in beeld. B. had zelf niet meegewerkt aan het grootschalige DNA-verwantschapsonderzoek. Maar omdat zijn familie hem als vermist had opgegeven en spullen waar zijn DNA op zat naar de politie had gestuurd, kwam er een 100 procent-DNA-match uit naar voren.

B. werd na een klopjacht in Spanje gearresteerd. Vanaf het begin heeft hij ontkend iets met de dood van Nicky te maken te hebben, verder deed hij er meestal het zwijgen toe. Tot de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de zaak bij de rechtbank. Toen vertelde hij, in een eerder opgenomen videoverklaring, dat hij Nicky op de heide had gevonden, maar dat de jongen toen al dood was. Omdat B. een zedenverleden heeft, durfde hij naar eigen zeggen niet bij de politie te melden dat hij een dood kind had gevonden.

In het hoger beroep is B. weliswaar iets spraakzamer, maar ook nu geeft hij nog altijd geen antwoord op veel nadere vragen over die avond dat hij Nicky zou hebben gevonden.

Wanneer het hof in Den Bosch uitspraak doet, is nog niet duidelijk.