Johan Derksen in column: bedreigingen waren loos alarm

Foto: ANP

De bedreigingen aan het adres van Johan Derksen, waardoor hij eerder dit jaar beveiligd moest worden, lijken “loos alarm” te zijn geweest. In zijn column voor de Twentse nieuwssite TKKR vertelt de voetbaljournalist en commentator bij SBS 6 over de omstandigheden waar hij vanwege de dreiging twee maanden lang mee te maken had.

“Een tot levenslang veroordeelde huurmoordenaar stuurde vanuit de gevangenis mails naar zijn vriendin en daarin werd mijn naam genoemd. En hij stuurde ook nog een foto van mij mee”, schrijft de 72-jarige Derksen over de boodschap die het Openbaar Ministerie (OM) hem eerder dit jaar bracht. Omdat de afzender van de brieven directe banden had met een beruchte crimineel, raadde het Derksen aan om beveiliging te nemen. “Na de dood van Peter R. de Vries wilde het OM geen enkel risico lopen met mannetjes van de televisie.”

Mediaondernemer John de Mol regelde beveiliging. In zijn column vertelt Derksen nu hoe dat in zijn werk ging. “De volgende dag werd mijn huis al rondom volgehangen met camera’s en dezelfde avond meldde mijn beveiliger zich. Onderweg naar de studio moest ik van auto wisselen, ik heb alle middenklassers van binnen gezien en uiteindelijk nam ik, achter een benzinestation, plaats in een oude bestelbus, als de ultieme camouflage.”

Na twee maanden gaf het OM aan dat het loos alarm was en werd de beveiliging stopgezet. Waarom Derksen werd genoemd in e-mails van de crimineel, blijft onduidelijk.