Mannen veroordeeld voor bedreigen Rutte en De Jonge

Foto: ANP

Twee mannen zijn woensdag veroordeeld voor het bedreigen van demissionair premier Rutte en minister De Jonge (Volksgezondheid) op social media. De 53-jarige Huig P. uit Katwijk kreeg van de politierechter in Den Haag tien weken cel opgelegd en Barry K. (29) uit Rijnsburg acht weken.

De bekende activist P. plaatste op 2 november op Twitter een bericht met de kop ‘Geen#persconferentie?’. Daaronder stond een foto van een auto met twee lijkzakken en de tekst ‘Sorry mensen, de persconferentie gaat niet door vanavond’. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) een rechtstreekse bedreiging, waarvan beide bewindslieden aangifte deden.

Terwijl zo’n veertig sympathisanten van P. voor de rechtbank protesteerden tegen het proces, waarvan het geluid doordrong in de rechtszaal, verwierp P. die aanklacht bij de rechter. ‘’Het plaatje ging massaal rond op social media. Ik zag dat ding voorbijkomen, schoot in de lach en plaatste het. Als Hans Teeuwen het zou plaatsen, zou iedereen lachen.’’

De officier van justitie vond dat P. een “scherpe mening” mocht hebben. ‘’Maar hij zoekt het randje van het toelaatbare op. Ik zie daar geen satire in en P. is geen cabaretier.’’ Hij eiste drie maanden cel, waarvan een maand voorwaardelijk. Ook vroeg hij om een contactverbod, waarbij P. op 50 meter afstand moet blijven van de bewindslieden.

De advocaat van P. vond de tweet geen dreigement. ‘’Hij dacht een onlinegrapje te delen. Er zijn heel veel mensen die de meme hebben geplaatst en veel volgers hebben, maar die niet zijn vervolgd. Met soortgelijke gevallen is niets gebeurd.’’

De rechter oordeelde dat sprake was van bedreiging. “Politici staan voor moeilijke keuzes en daar mag je het hartgrondig niet mee eens zijn. Maar er zijn grenzen en die zijn ruimschoots overschreden door u.’’ P. kreeg tien weken cel, waarvan vier weken voorwaardelijk. Ook ging ze mee in het contactverbod.

Eerder was Barry K. uit Rijnsburg ook schuldig bevonden aan bedreiging. De 29-jarige plaatste onder een Facebookbericht van minister De Jonge een bewerkte foto van de doodgeschoten politicus Pim Fortuyn, waarbij het gezicht was vervangen door dat van De Jonge. De rechter legde hem acht weken cel op, waarvan vier voorwaardelijk.