Vergadering OMT vooralsnog niet vervroegd

Foto: ANP

De volgende vergadering van het Outbreak Management Team (OMT) blijft voorlopig voor vrijdag gepland staan. De bijeenkomst wordt vooralsnog niet vervroegd, laat een woordvoerder weten. Het team adviseert het kabinet over de coronamaatregelen.

Intensivist Diederik Gommers, een van de ‘vast uitgenodigde experts’ bij het OMT, had opgeroepen om woensdag al te vergaderen. Hij wil snel adviseren over strenge maatregelen, omdat volgens hem over tien dagen ‘code zwart’ dreigt te ontstaan. In die situatie moeten ziekenhuizen bij de ingang kiezen wie ze nog helpen en wie niet, omdat er niet genoeg bedden beschikbaar zijn.

Kinderarts K├íroly Illy, een van de andere experts in het OMT, heeft geen bezwaar tegen eerder vergaderen, maar laat die beslissing aan voorzitter Jaap van Dissel. “Dit is zo belangrijk dat ik ieder moment mijn agenda kan leegmaken voor het OMT als het nodig is.” Illy laat zich nog niet uit over de maatregelen die nodig zijn om de besmettingsgolf in te dammen en de grootste problemen in de ziekenhuizen te voorkomen. “Bij de vorige vergadering, afgelopen vrijdag, hebben we gezegd dat we de eerdere maatregelen een kans moeten geven. Wat het effect is en of het voldoende is, ga ik vrijdag horen. Voor vrijdag kan ik niet zeggen wat er moet gebeuren.”