Dode bruinvissen droegen gevaarlijke bacterie in zich

Foto: ANP

In kadavers van de circa 190 bruinvissen die afgelopen zomer in korte tijd op de Waddeneilanden aanspoelden, is een gevaarlijke bacterie gevonden, melden Wageningen University & Research en de Universiteit Utrecht.

De wetenschappers troffen de Erysipelothrix rhusiopathiae aan in driekwart van de bestudeerde dieren, een bacterie die tot bloedvergiftiging kan leiden bij walvisachtigen en bij meer dieren voorkomt.

Er werden 22 vissen onderzocht, waarvan er zestien van het vrouwelijk geslacht bleken. De dieren zijn vermoedelijk ongeveer tegelijk gestorven. De bruinvissen waren tot hun dood wel in een redelijke of goede conditie, daarom ligt een plotselinge dood volgens de onderzoekers voor de hand. Elf hadden er wel een lege maag en andere hadden ook niet veel gegeten. De onderzoekers weten niet wat daar de oorzaak van is.

Er konden diverse mogelijke oorzaken voor het massale aanspoelen worden afgestreept, maar er is nog veel onduidelijk. “Wel waren bijzondere weersomstandigheden wellicht medeverantwoordelijk voor het massaal aanspoelen van de dieren, die ver op zee moeten zijn gestorven”, aldus de onderzoekers. De Erasmus Universiteit buigt zich ook nog over de kwestie.