De Jonge meldt 14e besmetting met Omikron-variant in Nederland

Foto: ANP

Van een veertiende persoon is vast komen te staan dat die besmet is met de nieuwe Omikron-variant van het coronavirus. Het gaat ook hier om iemand die afgelopen weekeinde vanuit Zuid-Afrika terugvloog en op Schiphol een test moest ondergaan, meldt demissionair zorgminister Hugo de Jonge.

Uit nadere analyse is gebleken dat de tot dusver positief op de Omikron-variant geteste mensen het virus waarschijnlijk op verschillende plaatsen hebben opgelopen. “In ieder geval niet gedurende de vlucht”, schrijft De Jonge aan de Tweede Kamer.

Doordat wereldwijd scherper op mutaties wordt gelet, is de nieuwe variant inmiddels ook in andere landen opgedoken, schrijft De Jonge verder. “Ook bij mensen die niet recentelijk in zuidelijk Afrika zijn geweest. Dit wijst op een mogelijk bredere circulatie van deze variant.”

De bewindsman benadrukt opnieuw dat “nog veel onzeker” is over de besmettelijkheid van de nieuwe variant, de mate waarin mensen er ziek van worden en de gevolgen voor de werking van vaccins. Wel zijn er genetische kenmerken die erop kunnen wijzen dat het virus zich makkelijker verspreidt.

De Jonge heeft het RIVM gevraagd of er aanvullende maatregelen nodig zijn voor reizigers uit zeerhoogrisicolanden zoals Zuid-Afrika. Daarbij wordt ook gekeken of zij mogelijk bij aankomst in Nederland nog weer getest moeten worden. “Het zou kunnen dat we dat alsnog verplicht gaan maken”, aldus de bewindsman.

Reizigers uit deze zeerhoogrisicolanden moeten al verplicht getest zijn voor ze op het vliegtuig naar Nederland stappen en vervolgens verplicht in quarantaine. Op dit moment worden mensen uit deze landen op Schiphol alleen getest voor onderzoeksdoeleinden. Dat gebeurt op vrijwillige basis.