45 betogers aangehouden bij Koerdische betoging bij OPCW Den Haag

Foto: ANP

De politie heeft vrijdag in totaal 45 betogers aangehouden bij het gebouw van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) in Den Haag. Allen zaten aan het einde van de vrijdagmiddag nog vast.

Volgens de politie was sprake van een bestorming. Bij het tumult dat tijdens de aanhoudingen ontstond, zijn twee agenten en vier demonstranten gewond geraakt. De agenten zijn lichtgewond, twee van de demonstranten zijn met onbekende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht, laat een politiewoordvoerder weten.

De actievoerders zouden Koerdische demonstranten zijn. Ze namen deel aan een protest van DemNed, de Raad van Gemeenschappen uit Koerdistan. Ze demonstreerden onder meer tegen het vermeende gebruik van chemische wapens in Koerdische dorpen door Turkije. “De wereld kijkt toe en doet niets, dat kan gewoon niet”, aldus DemNed. Ook waren er vlaggen te zien waarop werd opgeroepen tot het vrijlaten van de Koerdische leider Abdullah Öcalan, die al sinds 1999 in een Turkse gevangenis zit.

Korte tijd na de bestorming waren er veel agenten ter plaatse. Ook werden ambulances en een traumahelikopter gealarmeerd. De Johan de Wittlaan, waar de organisatie is gevestigd, werd afgesloten. Iets verderop bij het Catshuis demonstreerden ongeveer twintig mensen, voor hetzelfde doel.

De OPCW waakt over het internationaal verdrag Chemische Wapens, de Chemical Weapons Convention (CWC), dat in 1997 in werking trad. Het doel van de OPCW is om chemische wapens permanent uit te bannen door bestaande voorraden te vernietigen en door het opnieuw verschijnen van dergelijke wapens te voorkomen. De lidstaten zijn verplicht hun voorraad chemische wapens op te geven bij de OPCW, die dan toezicht houdt op de vernietiging. De organisatie kreeg in 2013 de Nobelprijs voor de Vrede voor haar grote inspanningen om chemische wapens te elimineren.