FME vindt dat kabinet juiste koers uitzet met regeerakkoord

Foto: ANP

Het kabinet zet met het regeerakkoord “de juiste koers voor Nederland uit”. Dat laat de werkgeversorganisatie van de technologische industrie FME weten in een reactie.

FME steunt het plan van de coalitie om ruim 6 miljard euro te investeren in innovatie, met als doel om tot 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp) te komen. “Daar heeft FME steeds voor gepleit, net als voor de deeltijd-WW die in het akkoord staat.”

Ook steunt FME de doelstelling van de coalitie om de uitstoot nog sneller terug te dringen. “Maar dan hebben we wel een infrastructuur voor elektrificatie nodig en moeten de doorlooptijden van vergunningen drastisch verkort worden. En zonder mensen met de juiste vaardigheden is een succesvolle energietransitie ├╝berhaupt onmogelijk”, zegt FME-voorzitter Theo Henrar. Daarom vindt FME het zeer teleurstellend dat de coalitie geen duidelijke plannen heeft om dit tekort aan te pakken.

Op andere beleidsterreinen ziet FME dat er ook nog veel uitgewerkt moet worden. “Ik vind het betreurenswaardig dat het nog maanden duurt voordat de plannen concreet zijn. Je zou toch verwachten dat als je z├│ lang met elkaar praat om tot een akkoord te komen, de coalitie nu al veel verder zou zijn. Wat mij betreft gaat het nieuwe kabinet heel snel werken aan de toekomst, in plaats van alleen ernaar te kijken”, geeft Henrar aan.