Hoekstra gaat nieuwe kabinet in

Foto: ANP

Wopke Hoekstra gaat het kabinet in. Dat zei de CDA-voorman woensdag na de presentatie van het nieuwe coalitieakkoord. Dat betekent dat iemand anders de CDA-fractie in de Tweede Kamer gaat leiden.

“Ik heb besloten dat ik leiding ga geven aan het CDA vanuit het kabinet”. Welke functie het wordt, zei de huidig demissionair minister van Financiën nog niet. “Dat stuk van de formatie is nog niet afgerond. Er is land in zicht, maar dat gesprek moeten we nog afronden.”

Volgens Hoekstra moeten er meerdere dingen gebeuren als het gaat om de politieke cultuur. “Het moet echt anders.” In de context van die roep om een nieuwe bestuurscultuur wordt meestal ook gevraagd om meer dualisme: een scheiding tussen de coalitiefracties en het kabinet. Volgens Hoekstra kan hij als minister wel goed het CDA-geluid laten horen. “Ik ben ervan overtuigd dat dat hand in hand kan gaan.” Eerder noemde de christendemocraat zichzelf al meer een bestuurder dan een beroepspoliticus.

Een fractievoorzitter verwoordt het standpunt van de partij, terwijl ministers ongeacht hun partij namens het hele kabinet het woord voeren. Voor het CDA ligt de keuze tussen een leider in de fractie en in het kabinet helemaal gevoelig. De partij leed een grote nederlaag bij de verkiezingen en heeft een lange periode van crisis achter de rug. Hoekstra ziet ernaar uit “met het hele CDA te bouwen aan een nieuw CDA”, zegt hij. Volgens hem gaat dat prima samen met een post in het kabinet. Hij zegt van plan te zijn nog jarenlang leider van het CDA te blijven.