Viroloog Niesters: eerder sluiten scholen begrijpelijke maatregel

Foto: ANP

Het eerder sluiten van de basisscholen is een heel begrijpelijke maatregel, omdat daar de meeste corona-infecties zijn, zegt viroloog Bert Niesters van het UMCG in Groningen. Hij begrijpt niet dat scholen maandag nog worden opengehouden.

Het demissionaire kabinet heeft besloten dat basisscholen vanaf volgende week dinsdag dichtgaan om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Maar volgens de UMCG-viroloog zou het verstandiger zijn om de vakantie aanstaande vrijdag al te laten ingaan. Dan heb je een hele week dat kinderen minder met elkaar contact hebben en er minder besmettingen komen, stelt Niesters.

Hij vindt dat het kabinet een veel duidelijker standpunt moet innemen om de pandemie te bestrijden. “Dus niet: de scholen moeten dicht, daarna weer open, daarna weer dicht. En er moet minder gediscussieerd worden met iedereen over wat er wel en niet moet worden gedaan. Als viroloog ben ik regelmatig het beleid kwijt; ik heb niet de indruk dat we nu echt een pandemie bestrijden”, aldus de hoogleraar medische microbiologie.

Hij denkt niet dat kinderen die vrij zijn elkaar gaan besmetten in bijvoorbeeld pretparken en bioscopen. “Bij een pretpark zitten ze buiten, niet binnen. En in bioscopen komen minder mensen. Stel je voor, je hebt een grote uitbraak op een school en de kinderen moeten naar huis. Wat dan? Als je geen pandemie wil bestrijden dan moet je die scholen gewoon openhouden”, vervolgt Niesters.