Rutte officieel aangesteld als formateur

Foto: ANP

VVD-leider Mark Rutte is door de Tweede Kamer formeel benoemd tot formateur. Dat betekent dat hij kan beginnen met het formeren van een kabinet van VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Het is praktisch standaard dat de leider van de grootste partij benoemd wordt tot formateur, en vervolgens minister-president wordt.

Het eerste dat Rutte zal doen als formateur is overleggen met de leiders van de vier coalitiepartijen. Hij ontvangt vrijdag Sigrid Kaag (D66), Wopke Hoekstra (CDA) en Gert-Jan Segers (CU). Ook zijn partijgenoot en secondant Sophie Hermans schuift bij het overleg aan. Ze bespreken dan formeel hoe de komende weken de ministers en staatssecretarissen verdeeld worden. Informeel is dat al onderwerp van gesprek geweest tijdens de vorige fase van de formatie, die officieel de informatie heet.

Na afloop van de bijeenkomst staat Rutte de pers te woord. Naar verwachting wordt dan ook duidelijk hoe de bewindspersonen over de partijen verdeeld zullen worden. Het is de bedoeling dat er in de eerste helft van januari een nieuw kabinet bij de koning op het bordes staat.