Advies OMT: strengere maatregelen nodig vanwege omikronvariant

Foto: ANP

De omikronvariant van het coronavirus verspreidt zich zo snel dat het beter is om extra maatregelen te nemen. Dat adviseert het Outbreak Management Team, bevestigen bronnen na berichtgeving van de NOS.

Om welke maatregelen het gaat, is niet duidelijk.

Het kabinet heeft afgelopen dinsdag net nieuwe maatregelen aangekondigd. Zo gaan basisscholen en de buitenschoolse opvang komende week dicht. Andere maatregelen, zoals de avondlockdown en het weren van toeschouwers bij sportwedstrijden, blijven langer van kracht. Die regels zouden tot en met 14 januari gelden, maar premier Mark Rutte liet toen doorschemeren dat er misschien “eerder al een nieuw weegmoment komt”.

In Nederland is de omikronvariant bij meer dan honderd mensen vastgesteld, maar het werkelijke aantal gevallen ligt waarschijnlijk hoger. De virusversie verspreidt zich snel. Dit zou tot een nieuwe golf besmettingen kunnen leiden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) verwacht dat omikron vlak na de jaarwisseling de meest voorkomende variant is. Het is niet duidelijk of de versie ook ziekmakender is, maar het is mogelijk dat er ook een nieuwe golf ziekenhuisopnames komt.