Dekker kijkt hoe Kamerwens voor gokverbod uitgevoerd kan worden

Foto: ANP

Demissionair minister Sander Dekker voor Rechtsbescherming gaat “goed kijken” wat hij gaat doen met de wens van de Kamer om gokreclames verder aan banden te leggen. Hij vindt dat het mogelijk moet blijven om reclame te maken voor online gokken om het legale gokaanbod onder de aandacht te kunnen brengen. Bovendien wil hij voorkomen dat bijvoorbeeld sportclubs noodzakelijke inkomsten uit shirtsponsoring mislopen.

De Kamer nam een motie aan waarin gevraagd werd om een verbod op “ongerichte reclames voor risicovolle kansspelen”. Dekker vraagt zich af “wat daar nou precies onder wordt verstaan”. Hij is het wel met de Kamer eens dat gokaanbieders “niet spaarzaam zijn geweest” met hun reclame-uitingen. Aanscherping van de regels rond bijvoorbeeld de uitzendtijden van reclames vindt hij “goed realiseerbaar”, maar verder zegt hij nog te moeten kijken hoe de motie “haalbaar en werkbaar” uitgevoerd kan worden.

“Als je zegt je mag én niet meer tv-reclame doen én niet aan shirtsponsoring doen, raakt dat niet alleen het aanbod maar ook de doelstelling die we hebben met het kansspelbeleid. Namelijk: laten zien dat er niet alleen illegaal aanbod is, want al die illegale aanbieders gaan gewoon lekker door, maar dat je in Nederland ook terechtkan bij een legale aanbieder.” Dat heeft zijn voorkeur omdat de legale aanbieders aan allerlei regels moeten voldoen. Toch ziet hij wel het belang van “een vinger aan de pols” om te voorkomen dat jongeren gaan gokken, want daar “zijn wel wat zorgen over”.

De Consumentenbond is blij dat een meerderheid van de Kamer bezwaar heeft tegen de gokreclames. Dinsdag liet de bond weten de samenwerking met de Stichting Reclame Code op te heffen vanwege de regels rondom online gokken. “‘We hebben steeds aangegeven dat de code te weinig bescherming biedt aan kwetsbare groepen tegen kansspelverslaving. Maar de Stichting wilde niet luisteren naar onze bezwaren”, aldus Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond