Ombudsman vraagt OM meer aandacht voor positie slachtoffer

Foto: ANP

De Nationale ombudsman wil dat het Openbaar Ministerie (OM) meer oog heeft voor de positie van slachtoffers wanneer het zelf strafzaken afhandelt. Bij zaken die niet voor de rechter komen, wordt weinig rekening gehouden met de belangen van de slachtoffers, stelt de ombudsman in een brief aan demissionair ministers Ferd Grapperhaus en Sander Dekker.

Het OM kan voor veel voorkomende strafbare feiten zelf een straf opleggen met het geven van een zogenoemde strafbeschikking. Dat kan bijvoorbeeld een geldboete zijn of een taakstraf of een schadevergoeding. Maar de slachtoffers worden hierbij niet of onvoldoende betrokken, waardoor ze slechter af zijn dan wanneer er wel een rechter aan te pas komt, aldus de ombudsman.

“Bij strafzaken die voor de rechter komen is wél ruimte voor het slachtoffer. Die heeft letterlijk een stem in het strafproces. Dat kan bijdragen aan het herstel van emotionele schade. Ook krijgt het slachtoffer zo de gelegenheid om zaken toe te lichten, zoals een verzoek om schadevergoeding”, stelt de ombudsman.

Slachtofferhulp Nederland en slachtofferadvocaten spraken eerder ook al hun zorgen hierover uit. Zij constateerden dat het OM, mede als gevolg van coronamaatregelen, steeds meer en ook zwaardere zaken zelf afhandelt. “Dan is het dus des te meer van belang dat het OM aandacht heeft voor slachtoffers”, zegt de Nationale ombudsman.