Advocaten MH17-verdachte: Poelatov volgde strafeis via livestream

Foto: ANP

Oleg Poelatov, de enige verdachte die zich in het MH17-proces juridisch laat bijstaan, heeft de strafeis woensdag “als het goed is” via een livestream gevolgd, zei zijn advocaat Sabine ten Doesschate. “Hij spreekt alleen maar Russisch. De communicatie verloopt via de Russische advocaat, maar daar is uiteraard contact mee geweest.”

Tegen Poelatov en drie medeverdachten is door het Openbaar Ministerie een levenslange gevangenisstraf geëist.

De advocaten zijn vanaf 7 maart aan de beurt om hun kant van het verhaal te laten horen in het pleidooi. Poelatov ontkent betrokkenheid bij de vliegramp op 17 juli 2014. De advocaten hebben al laten weten dan te betogen dat het aangedragen bewijs “onbetrouwbaar en/of onvolledig is, dat ander bewijs eenzijdig is belicht, dat weer andere belangrijke informatie niet is belicht of zelf op onrechtmatige wijze is achtergehouden”. Zij menen dat Poelatov door de rechtbank vrijgesproken moet worden.

“Niets weegt op tegen de onbeschrijfelijk grote gevolgen van de ramp”, aldus de advocaten. “Ook onze cliënt is daardoor zeer geraakt en hecht eraan dat zijn medeleven, in aanvulling op de video waarin hij dat zelf ook al tot uitdrukking brengt, nog eens wordt benoemd.”

Voor het pleidooi zijn vier weken uitgetrokken. De advocaten verwachten zeker zes tot twaalf dagen aan het woord te zijn.

De rechtbank verwacht in de tweede helft van volgend jaar uitspraak te kunnen doen.