Knops stopt coronasteun Aruba, ook met andere eilanden onenigheid

Foto: ANP

Aruba krijgt voorlopig geen coronasteun meer van Nederland, en ook met Curacao en Sint-Maarten ligt Nederland wederom op ramkoers. De eilanden willen nog niet akkoord gaan met het opzetten van een speciale autoriteit die de coronasteun en bijbehorende hervormingen reguleert. Demissionair staatssecretaris Raymond Knops (Koninkrijksrelaties) maakt zich daar zorgen om, en stopt tot nader order met steun.

Knops en de eilanden onderhandelen al bijna twee jaar over de oprichting van het zogeheten COHO (Caribisch Orgaan voor Hervorming en Ontwikkeling). Dit orgaan moet ervoor zorgen dat de eilanden hervormingen kunnen uitvoeren en in ruil daarvoor financiƫle steun krijgen. Knops was in de veronderstelling dat de eilanden in de afgelopen weken definitief akkoord zouden geven, omdat er afgelopen juli al overeenstemming over was. Maar tot dusver blijft het stil.

“Dat is lastig te begrijpen gelet op eerdere afspraken en baart mij grote zorgen”, aldus Knops. Totdat hij antwoord heeft van de eilanden, worden nieuwe voorstellen voor bijvoorbeeld coronasteun niet meer behandeld in de Rijksministerraad. Daaronder vallen ook nieuwe steunpakketten die de eilanden krijgen vanwege corona.

Het is niet de eerste keer dat Knops en de eilanden botsen over de coronasteun en de voorwaarden die daaraan zijn verbonden. Sint-Maarten kreeg maandenlang geen steun vanwege wanbestuur rondom het vliegveld aldaar. Daarvoor werd steun aan het eiland stopgezet, omdat Sint-Maarten een aanklacht wegens racisme tegen Nederland had ingediend bij de Verenigde Naties. Nederland zou zich “koloniaal” opstellen met de steunvoorwaarden.