Dode (12) en zwaargewonde door incident Haaksbergen, 1 arrestatie

Foto: ANP

Een jongen van 12 jaar is vrijdag overleden door een incident met een klaphamer op de Albert Cuyplaan in Haaksbergen. Een andere jongen, van wie de leeftijd niet is bekendgemaakt, raakte zwaargewond en is naar een ziekenhuis gebracht. De politie heeft een man aangehouden. Zijn identiteit is nog niet vrijgegeven.

Het ongeval vond plaats toen de verdachte met een zogenoemde klaphamer op magnesiumpoeder sloeg. Dat zorgt voor harde knallen, vergelijkbaar met carbid- of melkbusschieten. In eerste instantie werd gedacht aan een ongeluk met vuurwerk.

De twee slachtoffers maakten deel uit van een groepje van drie jongens. De derde jongen bleef ongedeerd. Zij waren omstanders en niet zelf met een klaphamer of met vuurwerk bezig, zegt de politie. Agenten hebben eerste hulp verleend tot de komst van ambulances.

Volgens omwonenden was er een klein, traditioneel buurtfeest aan de gang. “Met vier gezinnen”, vertelt een van hen aan RTV Oost. “Volgens traditie zetten ze een tentje op met daarbij een vuurkorf, waarin ze na afloop het overgebleven afval verbranden.” Burgemeester Rob Welten van de Overijsselse plaats noemt de gebeurtenis “afschuwelijk en dramatisch. Mijn gedachten gaan uit naar de mensen die nu volledig van de kaart zijn. Dit is het ergste wat je kan overkomen”, aldus Welten voor de regionale omroep.