‘Nieuw’ boek van wijlen Gerard Reve

Foto: ANP

De in Gent gevestigde uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts komt medio februari met nog niet eerder gepubliceerd werk van Gerard Reve (1923-2006), onder de titel Zeer fijne boy, brieven aan Jef R.. Het is een bundel met brieven die hij schreef aan programmamaker Jef Rademakers, met wie hij tussen 1986 en 1997 zeven televisieprogramma’s maakte.

Dat meldt de literaire Vlaamse uitgeverij en werd maandag ook door Rademakers verteld in Villa VdB, het nieuwe NPO Radio 1-programma dat voor MAX wordt verzorgd door Jurgen van den Berg. In de brieven luchtte Reve zijn hart “over de wereld in het algemeen en de ‘kunstenaars’ in het bijzonder”, zegt de uitgeverij. “Ook het katholicisme, de erotiek, de liefde, het verval der zeden en de naderende dood passeren de revue.” De titel Zeer fijne boy is ontleend aan de aanhef van een van de brieven, die ook allemaal een nadere toelichting krijgen, onder anderen van Rademakers.

De brieven waren in kleine kring wel bekend, maar worden nu pas echt openbaar. Het boek omvat 112 pagina’s en 19 integraal weergegeven brieven van verschillende lengte, die ook worden toegelicht, onder meer door Rademakers. Er komt een nawoord bij van de Vlaamse Reve-kenner Christophe Vekeman, die een eigentijdse blik werpt op het werk.