Staatssecretaris Uslu: culturele sector heeft veel aandacht nodig

Foto: ANP

De culturele en creatieve sector heeft volgens de nieuwe staatssecretaris Gunay Uslu (Cultuur en Media) de komende tijd veel aandacht nodig. De nieuwe staatssecretaris voor D66 vindt het jammer dat mensen vanwege de coronacrisis de laatste tijd niet samen konden zingen en dansen. Ze hoopt dat het “op een gegeven moment weer opengaat en gaat leven en gaat bruisen”.

Of de sector meer geld nodig heeft, weet ze nog niet. Wel heeft de bewindsvrouw al vanuit het veld “actielijsten” gekregen met oplossingen voor de problemen waar makers en instellingen mee kampen. “Ik wil oplossingen bedenken voor de problemen en daar ook de middelen voor zoeken.”

Uslu is kunsthistoricus en was onder meer werkzaam als onderzoeker en docent bij de Universiteit van Amsterdam. Verder was ze actief in de hotel- en luchtvaartsectoren, bijvoorbeeld als directeur Development bij luchtvaartmaatschappij Corendon. Dat bedrijf is opgericht door haar broer Atilay Uslu.

De bewindsvrouw was nog geen lid van D66 voordat ze staatssecretaris werd, maar stemde wel op de partij. Ze weet niet precies waarom de partij haar heeft benaderd voor de functie. “Ik ben kennelijk opgevallen, maar hoe weet ik niet precies.” Politieke ambities had ze niet, maar maatschappelijke wel. “Ik doe het niet voor niets, ik heb mijn verantwoordelijkheid genomen.”