Opbouw Vrienden van Amstel gaat door, kans op doorgang ‘nihil’

Foto: ANP

Hoewel de kans groot is dat de lockdown vrijdag wordt verlengd, wordt De Vrienden van Amstel opgebouwd alsof het evenement zaterdag kan doorgaan. De organisatie heeft daar bewust voor gekozen, ook al is de kans op doorgang “nihil”, zegt producent Machiel Hofman van Tribe Company.

“Als vrijdag tijdens de persconferentie bekend zou worden dat de lockdown niet wordt verlengd, ook al is die kans nihil, dan moeten we wel klaar zijn”, zegt Hofman over het evenement dat van 15 tot en met 28 januari gepland staat in Rotterdam Ahoy.

Ook het feit dat de organisatie pas in aanmerking komt voor compensatie van de overheid als het evenement vanwege de coronamaatregelen wordt afgeblazen, speelt mee. “Dat is zeker een belangrijke factor, maar we hebben nu nog niet inzichtelijk wat de financiële gevolgen gaan zijn als het niet doorgaat. We bekijken dat steeds per keer.”

Bij de opbouw wordt rekening gehouden met verschillende scenario’s, zoals bijvoorbeeld het feit dat er extra shows bij zullen komen als het evenement kleiner moet. Een digitaal alternatief komt er niet. “We focussen ons nu echt op de opbouw van een evenement zoals normaal, we hebben geen tijd om naast alle verschillende scenario’s die we daarvoor bedenken ook nog een livestream op te tuigen.”

Hofman roept de overheid op om meer op “langere termijn” te denken. “We hebben duidelijkheid nodig. Wat er nu gebeurt is pijnlijk voor iedereen. Als we weten dat we bijvoorbeeld vanaf mei pas weer mogen, dan is dat balen, maar wel duidelijk.”