Vier Eris-verdachten niet in rechtbank door corona-quarantaine

Foto: ANP

Vier verdachten in het omvangrijke liquidatieproces rond motorclub Caloh Wagoh zijn dinsdag niet in de rechtbank op Schiphol omdat zij in quarantaine zitten, omdat ze besmet zijn met corona of in aanraking zijn geweest met een besmet iemand. Vanaf dinsdag begint het requisitoir van het Openbaar Ministerie, daar zijn zes dagen voor uitgetrokken. De strafeisen tegen de negentien verdachten in de strafzaak met de naam Eris worden vrijdag 21 januari verwacht.

Bij de vier verdachten zijn iPads bezorgd in de gevangenis, zodat zij via videoverbinding de zittingen kunnen volgen. Ook is per koerier de tekst van het requisitoir bezorgd, mocht de verbinding haperen, liet de rechter bij aanvang van de zitting weten.

Het monsterproces gaat onder meer over vijf moorden, diverse pogingen daartoe, verboden wapenbezit en afpersing. “Het gemak waarmee beslist werd over leven en dood van anderen is onthutsend en kent nauwelijks zijn weerga”, zei de officier van justitie dinsdagochtend. “Naast de gruwelijke feiten is het gebrek aan professionaliteit en soms de onverholen knulligheid bij het plegen en voorbereiden van een groot deel van de delicten, ronduit bizar te noemen.”

Hoofdverdachte is Caloh Wagoh-oprichter Delano R. Hij zou hebben gefungeerd als moordmakelaar en heeft naar verluidt opdrachten aangenomen van onder anderen Ridouan Taghi en deze binnen de inmiddels verboden motorclub hebben uitgezet. Taghi is geen verdachte in Eris, maar wel in het andere megaproces Marengo. De officier noemde de samenwerking tussen R. en Taghi “catastrofaal”. Volgens haar had Taghi met R. “een handlanger die bereid was zijn dodenlijst af te werken nadat anderen tegen de lamp waren gelopen”.

Eris en Marengo volgen elkaar chronologisch op. Marengo ‘eindigt’ met de vergismoord op Hakim Changachi begin januari 2017. Eris ‘begint’ met de vermoedelijke vergelding voor deze vergissing, de moord op Justin Jap Tjong eind januari 2017. Deze moord zou in opdracht van Taghi zijn gepleegd.

De rechtbank hoopt in juli uitspraak te doen.