Burgemeesters buigen zich over lockdown

Foto: ANP

De 25 burgemeesters die samen het Veiligheidsberaad vormen horen donderdagavond digitaal welke coronamaatregelen het kabinet vrijdag wil aankondigen. Ze zullen zich naar alle waarschijnlijkheid vooral buigen over een eventuele verlenging van de strenge lockdown. Een aantal gemeentebesturen heeft het deze week voor de ondernemers opgenomen en gepleit voor in elk geval gedeeltelijke heropening van de winkels, horeca en cultuursector. Ook zouden er ruimhartiger compensatiemaatregelen moeten komen.

De burgemeesters zijn voorzitter van hun veiligheidsregio. De veiligheidsregio is verantwoordelijk voor het uitvoeren en handhaven van coronamaatregelen. Beraadsvoorzitter Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen, zei eerder deze week dat hij zal optreden tegen ondernemers die hun zaak zaterdag openen, als dat nog niet mag. Maar hij vindt ook dat het Outbreak Management Team met een overtuigend verhaal moet komen om de strenge lockdown langer te laten voortduren.

Bij het digitale beraad donderdag schuift voor het eerst de nieuwe minister van Justitie Dilan Yesilgöz aan. Minister van Volksgezondheid Ernst Kuipers vergadert niet mee.