OVV heropent onderzoek naar mortierongeluk tijdens missie in Mali

Foto: ANP

De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heropent het onderzoek naar het mortierongeluk in Mali in 2016 waarbij twee Nederlandse militairen omkwamen en een derde ernstig gewond raakte.

De OVV heeft bij het Openbaar Ministerie (OM) het feitenonderzoek van de Koninklijke Marechaussee (KMar) opgevraagd naar het incident. Dat verschilt namelijk van het feitenonderzoek van de OVV als het gaat om de technische toedracht van het vroegtijdig ontploffen van de granaat.

“Naar aanleiding van vragen van het radioprogramma Argos en in het kader van zijn eigen kwaliteitsbewaking hecht de Onderzoeksraad er belang aan na te gaan of er relevante nieuwe feiten zijn. Om die reden vraagt de Onderzoeksraad bij het OM het voor de Onderzoeksraad onbekende, tweede feitenonderzoek van de KMar op. Hiertoe wordt het onderzoek heropend”, aldus de Onderzoeksraad.

Omdat beide feitenonderzoeken niet eensluidend zijn over de toedracht besloot het OM begin vorig jaar geen medewerkers van Defensie strafrechtelijk te vervolgen. De nabestaanden van de slachtoffers besloten daarop naar de rechter te stappen om alsnog vervolging af te dwingen.

De militairen Henry Hoving (29) en Kevin Roggeveld (24) kwamen op 6 juli 2016 om tijdens een oefening in Mali. Dat gebeurde toen de granaat van een 60-millimeter-mortier ontplofte. De OVV had na onderzoek van beide ongevallen harde kritiek op Defensie. Toenmalig minister Jeanine Hennis van Defensie trad na het verschijnen van het rapport af.