Een op zes scholen moest deze week zeker één klas wegsturen

Foto: ANP

In de eerste week na de kerstvakantie heeft op 17 procent van de scholen één of meerdere klassen thuisgezeten, in vrijwel alle gevallen doordat een leraar afwezig was. Dat laat de Algemene Vereniging Schoolleiders (AVS) weten op basis van een peiling onder bijna duizend schooldirecteuren.

Toch is het ondanks de oprukkende omikronvariant van het coronavirus volgens de AVS deze week nog goed verlopen op scholen. In totaal was gemiddeld 92 procent van de leerlingen op school en 91 procent van de leraren. Geen enkele directeur heeft de school deze week helemaal hoeven sluiten.

Het thuishouden van leerlingen gebeurde vooral in de provincies waar de meeste besmettingen worden vastgesteld. Zo heeft 29 procent van de scholen in Flevoland één of meer klassen naar huis gestuurd. Dat gebeurde ook vrij veel in Utrecht (27 procent) en Noord-Holland (26 procent). Een opvallende provincie is Groningen. Ook daar besloot ruim een kwart van de scholen om kinderen thuis te laten blijven, terwijl daar vrij weinig coronagevallen zijn. Zeeland sluit de rij. Daar stuurde 2 procent van de scholen één of meer klassen naar huis.

Deze cijfers gaan over de start van het onderwijs na de kerstvakantie en zeggen nog niets over de besmettingen die op scholen plaatsvinden, aldus de AVS. Om het onderwijs de komende tijd open te kunnen houden is het noodzakelijk om coronagevallen onder leraren te voorkomen, stelt de vereniging.

Precies daarover maken schoolleiders zich volgens de peiling dan ook de meeste zorgen. De helft van de scholen kan momenteel geen vervanging regelen als er personeel uitvalt. “De verwachting is dat er de komende tijd steeds vaker klassen naar huis moeten worden gestuurd, want er is nauwelijks personeel te vinden”, aldus AVS-voorzitter Ingrid Doornbos. “We roepen het nieuwe kabinet op om het schrijnende personeelstekort en het ventilatievraagstuk snel op te pakken.”

Die ventilatie is volgens de AVS op bijna de helft van de scholen “niet op orde”, terwijl goed luchten wel een belangrijk instrument is in het voorkomen van coronabesmettingen.

Daarnaast willen schoolleiders van het kabinet een langetermijnplan voor corona en het onderwijs. Doornbos: “Veel schoolleiders zijn het korte termijn en ad-hoc werken zat. Ze willen weten waar ze aan toe zijn met een goed doordachte langetermijnvisie.”