Kwart Nederlanders vindt dat wolf hier niet thuishoort

Foto: ANP

Niet iedereen is blij met de terugkeer van de wolf in Nederland. Een kwart van de Nederlanders vindt dat het roofdier niet in Nederland thuishoort, net iets minder dan de helft is van mening dat de diersoort hier wel hoort. Dat meldt datapersbureau LocalFocus, onderdeel van het ANP, op basis van een enquête die is uitgevoerd in samenwerking met Kieskompas.

Vooral in provincies waar de wolf al rondzwerft en schade aanricht, zijn mensen minder positief. Drenthe, Overijssel en Noord-Brabant kregen het vaakst te maken met wolven die dieren als schapen en geiten aanvielen. In die provincies geven ook de meeste mensen aan dat zij vinden dat de wolf niet in Nederland thuishoort. In Drenthe is bijna 38 procent het niet of helemaal niet eens met de stelling dat de wolf thuishoort in Nederland. In zowel Overijssel als Noord-Brabant is dat bijna 33 procent.

De meningen zijn verdeeld in Gelderland, waar wolven inmiddels een territorium hebben. Een derde meent dat het roofdier hier niet hoort, bijna 50 procent vindt dat juist wel. In Friesland staan ze niet per se erg positief, maar ook niet bijzonder negatief tegenover de wolf, zo geven de ondervraagden aan. Een stichting wil hier een kilometerslang wolvenhek neerzetten om de vele schapen en koeien te beschermen tegen aanvallen. In Zuid-Holland, waar nog geen wolf is gezien, Flevoland en Utrecht staan de meeste mensen positief tegenover de wolf.

In 2015 werd voor het eerst weer een exemplaar gespot, zeker 150 jaar nadat voor het laatst in het wild een wolf werd waargenomen in ons land. De wolf is een in Europa beschermde diersoort en heeft zich ondertussen op een aantal plekken in het land gevestigd. De eerste tien maanden van 2021 turfde uitvoeringsorganisatie BIJ12 58 wolvenaanvallen op landbouwdieren. In heel 2020 ging het in totaal om 95 aanvallen. Gedupeerden kunnen voor een eventuele schadevergoeding aankloppen bij BIJ12 als een wolf een schaap of ander dier doodbijt.

5200 Nederlanders van 18 jaar en ouder hebben gereageerd op deze enquête, die van 25 november tot en met 1 december 2021 is gehouden.