OM start onderzoek naar collectieve aangifte tegen Willem Engel

Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie start een onderzoek naar de collectieve aangifte tegen Willem Engel, voorman van actiegroep Viruswaarheid, die door 22.581 mensen ondertekend is. Het OM bevestigt dat na een bericht van initiatiefnemer van de aangifte Norbert Dikkeboom. Engel zegt dat de aangifte tegen hem “puur moddergooien” is en dat het gaat om de “zoveelste lastercampagne”.

Dikkeboom begon vorig jaar een burgerinitiatief omdat Engel zich volgens hem schuldig maakt aan opruiing, verspreiding van medische desinformatie, oplichting, uitingen met een terroristisch oogmerk en bedreiging. Hij omschrijft de Viruswaarheid-oprichter als “een buitengewoon storende factor in het debat rond de coronacrisis en de bijbehorende maatregelen” en vindt dat Engel angst en verdeeldheid zaait onder de bevolking met zijn uitlatingen. In december overhandigde Dikkeboom de collectieve aangifte aan het OM in Rotterdam.

“Na de aangifte blijkt er genoeg aanleiding voor een oriënterend onderzoek. De politie zal dat uitvoeren. De officier van justitie zal daarna beslissen of er sprake is van een bewijsbaar strafbaar feit en over wordt gegaan tot vervolging”, aldus een woordvoerder van het OM.

Volgens Engel is de aangifte vals en staan er geen strafbare feiten in. “Ik probeer het debat scherp te voeren, maar ga nooit over de lijn. Ik heb nog nooit iemand bedreigd.” De Viruswaarheid-voorman deed eerder al aangifte tegen Dikkeboom wegens stalking.

De laatste aanklacht in de aangifte, bedreiging, heeft Dikkeboom in januari nog aan de aangifte toegevoegd, na uitspraken van hoofdofficier van justitie Michiel Zwinkels in EenVandaag. In een item over politici die bedreigd worden zei Zwinkels dat hij uitspraken over tribunalen “echt gevaarlijk” vindt.

“Dat zijn verkapte doodsbedreigingen en zo zien wij dat ook”, zei Zwinkels in de uitzending begin januari. Uitspraken als “jouw tijd komt nog wel” of “je moet je gaan verantwoorden voor een tribunaal” komen volgens de hoofdofficier al snel in de buurt van een strafbare doodsbedreiging. “Daar vervolgen wij ook mensen voor, en daar worden mensen ook voor veroordeeld door de rechter.”

Dikkeboom verzamelde daarna naar eigen zeggen zo’n vijftig voorbeelden van uitspraken van Engel over tribunalen. “Hij heeft het er te pas en te onpas over, bij demonstraties met grote groepen mensen, maar ook online.” Volgens Dikkeboom heeft het OM het document toegevoegd aan het dossier van de aangifte.

Een woordvoerder van het OM kon nog niets zeggen over de duur van het oriënterende onderzoek.