Onderzoeker TU Delft: Kuipers ging uit van gunstigste scenario

Foto: ANP

Gezondheidsminister Ernst Kuipers is met zijn uitspraak over het terugdringen van het coronavirus met het 3G-beleid uitgegaan van “het meest optimistische scenario” over de huidige situatie dat in het rapport hierover te vinden is, zegt Niek Mouter, hoofdonderzoeker van de TU Delft.

Kuipers zei dinsdagavond tijdens de coronapersconferentie dat een coronatoegangsbewijs het verspreiden van het coronavirus tot 15 procent terugdringt. Hij vertelde daar pas later bij dat dit geldt als het overal wordt ingevoerd, behalve thuis en op school. Dit is echter niet de situatie zoals het nu is.

“Aan het eind van de persconferentie gaf hij dit wel aan, na een vraag van een journalist. Dat kwam alleen niet naar voren in de meeste media”, aldus onderzoeker Mouter. De uitspraak van Kuipers kon na afloop van de persconferentie op kritiek rekenen op sociale media.

De onderzoekers van de TU Delft en het UMC Utrecht concludeerden in het rapport, dat in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid is gemaakt, dat de effecten van een 2G-beleid (alleen toegang als je recent geprikt of genezen bent) in de huidige situatie nauwelijks een effect heeft. Hetzelfde geldt voor 3G-beleid (alleen toegang als je recent geprikt of genezen bent of een negatieve test hebt). “Het is daarom goed om over het voetlicht te brengen dat die 15 procent het maximum haalbare is als je het coronatoegangsbewijs ook bij werk en supermarkten toepast. In de huidige situatie is dit niet het geval en is het effect op het terugdringen van de verspreiding van het virus waarschijnlijk 5 procent of lager.”