RIVM meldt 39.536 positieve coronatests, achterstand loopt op

Foto: ANP

Tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend zijn 39.536 coronagevallen geregistreerd. Het werkelijke aantal ligt waarschijnlijk een stuk hoger, want de achterstand bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is fors gestegen.

Het instituut kampt sinds ruim een week met een achterstand. Die besmettingen zijn al wel vastgesteld, maar nog niet geregistreerd. De achterstand is zaterdag opgelopen tot zo’n 122.000 meldingen over de afgelopen twaalf dagen, ongeveer 46.000 meldingen meer dan vrijdag.

Vrijdag meldde het RIVM nog een nieuw dagrecord. Toen werden er (met correctie) 74.066 meldingen geregistreerd.

In de afgelopen zeven dagen zijn 421.030 positieve tests doorgegeven, gemiddeld 60.147 per dag. Sinds vrijdag komt dat gemiddelde voor het eerst in de coronacrisis boven de 60.000 uit. In ongeveer twee weken tijd is het gemiddelde verdubbeld.

Amsterdam telde afgelopen dag de meeste meldingen van positieve tests, namelijk 2766. Daarna volgen Breda (1112), Utrecht (951), Rotterdam (821) en Dordrecht (674).

Het RIVM kreeg in de afgelopen dag acht meldingen van sterfgevallen door corona. Dat het overlijden van deze mensen nu is gemeld, wil niet zeggen dat ze de afgelopen dag zijn gestorven. Bovendien kan het werkelijke aantal doden hoger liggen. Het is namelijk niet verplicht om te melden dat een coronapatiënt is overleden.

In de afgelopen zeven dagen zijn 61 sterfgevallen gemeld. Dat is vergelijkbaar met het niveau over de afgelopen periode.