FNV wil meer bevoegdheden voor tramconducteurs RET om agressie

Foto: ANP

Tramconducteurs van de Rotterdamse vervoerder RET moeten meer bevoegdheden krijgen om overlast van agressieve passagiers aan te kunnen pakken. Dat vindt vakbond FNV, die merkt dat de agressie in het openbaar vervoer toeneemt. “Conducteurs grijpen vaak niet meer in omdat ze bang zijn voor escalatie”, aldus FNV.

Conducteurs zouden bijvoorbeeld passagiers die overlast geven, moeten kunnen weigeren en de RET moet met een plan komen om de orde te handhaven, aldus de vakbond. “Denk aan het verbeteren van toezicht door het vergroten van de controle en betere maatregelen om het zwart- en grijsrijden tegen te gaan”, aldus FNV-bestuurder Eric Vermeulen.

Ook noemt de vakbond de onlangs aangekondigde bezuinigingen van de RET onverantwoord, omdat er tientallen banen verloren gaan van servicemedewerkers en metrobeheerders. “Juist de metrobeheerders moeten zorgen voor veiligheid op de stations in Rotterdam. In het verleden zijn juist de servicemedewerkers op de stations ge├»ntroduceerd en conducteurs in de trams aangesteld voor meer veiligheid”, aldus Vermeulen.

In een reactie laat RET weten dat conducteurs met name door de invoering van de mondkapjesplicht er een zware taak bij hebben gekregen en dat hun veiligheid “zeker de aandacht heeft”. “Zo worden meer controles van boa’s ingezet op de trams van de RET. Ook kunnen conducteurs mondkapjesweigeraars en andere reizigers die zich niet aan de regels houden verzoeken de tram te verlaten.” Ze kunnen dan om extra assistentie vragen van boa’s, die zo snel mogelijk ter plaatse gaan, aldus de RET. Verder benadrukt de vervoerder dat er over de bezuinigingen nog gesprekken lopen met de ondernemingsraad.