Grootste toename coronapatiënten in ziekenhuizen sinds eind 2020

Foto: ANP

Het aantal patiënten met het coronavirus in de Nederlandse ziekenhuizen is maandag gestegen met 149 tot 1493. Dat is de grootste stijging sinds eind 2020, zo valt op te maken uit de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Op maandagen liggen de opnamecijfers wel vaker hoger dan de rest van de week, maar een dergelijke grote toename kwam sinds 29 december 2020 dus niet meer voor. In de voorgaande drie dagen daalde het aantal patiënten met corona onder de leden juist, met in totaal 42. Het aantal Covidpatiënten in de ziekenhuizen is nog altijd relatief laag. Ter vergelijking: half december waren het er nog ruim duizend meer dan nu.

Op de verpleegafdelingen liggen momenteel 1279 patiënten met corona, 146 meer dan zondag. Op de intensive cares nam dit aantal toe met 3 tot 214.

Het LCPS voorspelde eerder al dat het aantal coronapatiënten in ziekenhuizen weer zou toenemen, als gevolg van de razendsnelle verspreiding van de omikronvariant. Een duidelijke verklaring voor de plotselinge stijging van maandag is er niet. Ziekenhuizen gaven eerder aan dat veel opgenomen patiënten die positief zijn getest op het coronavirus, in de eerste plaats vanwege een andere oorzaak waren opgenomen. Dat zijn mensen die in het ziekenhuis komen met bijvoorbeeld buikklachten of na een ongeluk. Na het doen van een coronatest blijkt dat ze toevallig positief zijn. Het LCPS maakt in hun rapportage geen onderscheid in patiënten die mét of dóór corona zijn opgenomen.

Afgelopen etmaal werden er 154 nieuwe coronapatiënten binnengebracht op de verpleegafdelingen, op de ic’s ging het om 14 nieuwe opnames. Dat zijn er in totaal 34 meer dan een dag eerder.

Om de druk op de ziekenhuizen te verdelen worden patiënten verspreid over het land. Zondag zijn 5 mensen verplaatst naar een andere regio, zaterdag waren dit er 3 en vrijdag 6.