Justitie zoekt nog drie verdachten ‘vergisontvoering’ Cruquius

Foto: ANP

Het Openbaar Ministerie verwacht nog drie aanhoudingen te verrichten in verband met de zogenoemde ‘vergisontvoering’ afgelopen zomer in Cruquius, nabij Heemstede. Dat bleek maandag tijdens een nieuwe voorbereidende zitting in de strafzaak tegen zes verdachten bij de rechtbank in Haarlem.

Bij de gewelddadige ontvoering werd een 56-jarige man uit Hoofddorp op 5 augustus 2021 klemgereden, uit zijn auto getrokken, een bus ingeduwd en meegenomen. Het slachtoffer, die door de daders voor iemand anders werd aangezien, is vijf dagen vastgehouden. Daarna werd hij gewond uit een auto gezet in een woonwijk in Delft. De zes verdachten, afkomstig uit Rotterdam, Dordrecht en Zwijndrecht, waren toen al opgepakt.

Het OM liet half augustus weten dat de ontvoering mogelijk te maken had met de onderschepping van 1899 kilo cocaïne eind juli in de haven van Antwerpen. Het vermoedelijke werkelijke doelwit van de kidnap had zich toen al gemeld bij de politie. Na de ontvoering deed zich een reeks geweldsincidenten voor in de Rotterdamse regio. Komende donderdag is bij de rechtbank in Dordrecht in dat verband een tweede inleidende zitting in de strafzaak tegen een 25-jarige man uit Amsterdam, die explosieven bij twee woningen in Alblasserdam had geplaatst.

In de zaak rond de vergisontvoering zijn de afgelopen maanden opsporingsbevelen uitgevaardigd voor de drie nieuwe verdachten die met de zaak in verband worden gebracht. Justitie had nog meer verdachten op de korrel, maar heeft hun aandeel in de gewelddadige kidnap niet hard kunnen maken, zei de aanklaagster maandag op vragen van de rechtbank.

Het OM verzette zich fel tegen de verzoeken van de raadslieden van alle zes verdachten om hun cliënten – al dan niet onder voorwaarden – vrij te laten uit voorarrest. De officier van justitie wees erop dat de verdachten tot nu toe geen woord loslaten bij de politie. Daarnaast benadrukte zij dat afgelopen augustus sprake was van “een zeer goed georganiseerde ontvoering, door een groep die zich voor dit soort zaken laat inhuren”. “Het enige wat misging, was dat kennelijk de verkeerde persoon werd meegenomen.”

De verdachten bleven op een enkele ontkenning na ook stil op vragen van de rechtbank. Die beslist later over alle verzoeken.