Kuipers: Onverdeeld Open bewijst grote weerstand tegen coronapas

Foto: ANP

De grote populariteit van de petitie Onverdeeld Open, “geeft aan dat er veel weerstand is” tegen het coronatoegangsbewijs, zegt zorgminister Ernst Kuipers. “Dat geluid was er ook al wel”, zegt hij. Het manifest tegen de coronapas van Onverdeeld Open is inmiddels bijna 600.000 keer ondertekend.

De inzet van de coronapas “is een lastige afweging”, zegt Kuipers hierover. Het kabinet gebruikt het toegangsbewijs als “brug” tussen “aan de ene kant de wens zo snel mogelijk en zoveel mogelijk te openen en aan de andere kant de noodzaak om het aantal besmettingen en het aantal ernstig zieken nog enigszins in te perken”.

De noodzaak om op veel plekken een 3G-pas te vragen (mensen krijgen dan toegang als ze negatief getest zijn, of recent gevaccineerd tegen of genezen van het coronavirus) wordt ook deze week opnieuw gewogen, geeft Kuipers aan. Hij benadrukt dat er steeds rekening gehouden wordt met alle grondrechten.

Het kabinet houdt alleen vast aan coronatoegangsbewijzen zolang “het proportioneel is en nog in enige mate helpt”, aldus de bewindsman. “Op het moment dat we er vanaf kunnen, willen we daar dolgraag vanaf.”