Dave De K. wil in Nederland worden berecht in zaak-Dean

Foto: ANP

De 34-jarige Dave De K., die wordt verdacht van betrokkenheid bij de ontvoering en het overlijden van de 4-jarige jongen Dean, wil in Nederland worden berecht en niet aan België overgeleverd. Dit zei zijn advocaat Michael Yap dinsdag voor de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de rechtbank in Amsterdam.

De onderzoeksrechter in Dendermonde heeft Nederland verzocht om de overlevering van De K, zodat hij in België kan worden berecht. Het Nederlandse Openbaar Ministerie is het daarmee eens en de Nederlandse minister van Justitie en Veiligheid heeft besloten de vervolging in Nederland te staken. Maar de raadsman van De K. betoogt dat het zwaartepunt van de zaak in Nederland ligt.

Het lichaam van Dean werd maandagavond 17 januari op Neeltje Jans bij Vrouwenpolder in Zeeland gevonden. Eerder die dag werd De K. aangehouden, de Belg had het jongetje meegenomen uit de Belgische plaats Sint-Niklaas. De man werd gearresteerd in het dorp Meerkerk in de provincie Utrecht. Yap: “Na zijn aanhouding is een hele reconstructie door de Nederlandse recherche gemaakt. Er is sporenonderzoek verricht en sectieonderzoek op het overleden kindje. Nederland is verantwoordelijk voor deze zaak. Zo ziet mijn cliënt dat.”

‘Dendermonde’ wil De K. vervolgen voor moord dan wel doodslag en kinderontvoering. Daarvan is geen sprake, stipte Yap tijdens de zitting aan. De K. “heeft daar een andere lezing over”, is het enige wat de raadsman daar na afloop over wilde zeggen. Yap heeft eerder gevraagd het Nederlandse onderzoek toe te voegen aan het strafdossier om beter inzichtelijk te maken wat er is gebeurd, maar dat is door justitie geweigerd.

Volgens de raadsman van De K zouden de omstandigheden in de gevangenis in de Belgische stad Dendermonde ondermaats zijn en met name de toegang tot gezondheidszorg voor gedetineerden. De K. heeft in de gevangenis van Middelburg al verzocht om een psychiater en een psycholoog. “Zijn achtergrond dient goed in beeld te worden gebracht”, aldus Yap. De K. vreest volgens zijn raadsman dat overlevering aan België “zijn situatie zou doen verslechteren”.

De K. maakte geen gebruik van zijn laatste woord. “Ik heb er niks aan toe te voegen eigenlijk. Ik volg mijn raadsman”, zei hij. De rechtbank komt op 22 februari met een beslissing.