Dierenrechtenorganisaties hekelen aanpak vogelgriep door overheid

Foto: ANP

Dierenrechtenorganisaties hekelen de “foute aanpak” van de overheid tegen vogelgriep. Ze hebben hierover een brandbrief gestuurd naar de vaste commissie Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

De organisaties vinden het onterecht dat er ruim 1,4 miljoen kippen, kuikens, eenden en kalkoenen in nog geen vier maanden zijn vergast en vernietigd vanwege de vogelgriep. Daaronder zaten veel dieren die preventief vergast zijn.

“Het is bizar dat er zo met dieren wordt omgegaan, hun leven lijkt nog minder waard dan een wc-rol. De overheid had al deze dieren al lang kunnen beschermen tegen vogelgriep met een vaccin, maar economische belangen acht men belangrijker dan het onnodig veroorzaken van enorm veel dierenleed”, stellen de organisaties, waaronder Comité Dierennoodhulp, Diervriendelijk Nederland en Dierenrechten Alliantie.

Zij willen dat er op korte termijn wordt overgegaan op vaccineren tegen vogelgriep bij kippen, kalkoenen en eenden. Ook willen ze dat er gestopt wordt met preventief ruimen en dat er ook niet langer geruimd wordt bij laag pathogene vogelgriep. Dat is een variant van de ziekte die niet gevaarlijk is voor de volksgezondheid. Ook hebben de dierenrechtenorganisaties de overheid gevraagd naar de kosten van het ruimen voor de belastingbetaler.