Kleinste stembureau van Nederland dit jaar in schuur in Marle

Foto: ANP

Tijdens de gemeenteraadsverkiezingen in maart is het kleinste stembureau van Nederland weer te vinden in het Overijsselse Marle. Normaal gesproken ontvangt voorzitter van het stembureau Wim Westhoff zijn kiezers in zijn eigen woonkamer, maar dit jaar wijkt hij vanwege de coronamaatregelen uit naar zijn schuur.

Vorig jaar, tijdens de Tweede Kamerverkiezingen, kon er ook al gestemd worden in de schuur. Kiezers en leden van het stembureau kunnen er voldoende afstand houden. De stemmers kunnen er bovendien gebruik maken van een aparte in- en uitgang. “Er zit vier man en ik heb een looproute nodig, dus de gemeente had gevraagd het weer in de schuur te organiseren”, aldus Westhoff.

De titel ‘kleinste stembureau’ slaat ook op het kleine aantal kiesgerechtigden dat geregistreerd staat: in totaal nog geen vijftig. Net als eerder de woonkamer, is de schuur van Westhoff dus het kleinste stembureau van Nederland. Alleen op woensdag 16 maart kan er gestemd worden en niet, zoals op sommige andere locaties, ook op de twee voorgaande dagen.

Al sinds 1948 biedt het woonhuis aan de Marledijk onderdak aan een stembureau voor de buurtschap Marle, die bij de gemeente Olst-Wijhe hoort. Doorgaans haalt het stembureau een zeer hoge kiezersopkomst omdat ook kiezers elders uit de gemeente Olst-Wijhe graag komen stemmen in het woonhuis. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen in 2017 haalde het stemlokaaltje zelfs bijna 300 procent. Westhoff denkt niet dat er tijdens de raadsverkiezingen weer zulke hoge opkomstcijfers zullen zijn. “Maar we komen vast snel aan de 100 procent, want ik verwacht wel dat iedereen uit de buurt hier komt stemmen.”