Rutte: alles doen om economische gevolgen oorlog te dempen

Foto: ANP

Het kabinet zal er alles aan doen om de economische gevolgen van de oorlog in Oekraïne te “dempen”. Dat heeft minister-president Mark Rutte gezegd aan het begin van een debat in de Tweede Kamer over de Russische inval in Oekraïne. “We laten elkaar in dit land niet in de steek”, aldus de premier.

Dat de oorlog economische gevolgen heeft, staat volgens Rutte vast. Hij wijst daarbij op de nu al torenhoog opgelopen gas- en olieprijzen. “Maar als dat de prijs is voor veiligheid en vrijheid, dan moeten we bereid zijn die prijs met elkaar te betalen.” Het is volgens de premier zaak “de Russische agressie een halt toe te roepen”.

Ook Oekraïense vluchtelingen kunnen rekenen op hulp, zegt Rutte. Een deel van hen zal volgens de premier naar Nederland komen. “Ik ben ervan overtuigd dat Nederlanders zich solidair zullen tonen met deze mensen.”

Met de invasie is “het ondenkbare denkbaar en het onmogelijke mogelijk geworden”, aldus Rutte. Hij begrijpt dat veel mensen zich zorgen maken over de gevolgen van de oorlog, “ook voor onze eigen veiligheid en onze eigen manier van leven”.

De Russische president Vladimir Poetin heeft volgens Rutte in de aanloop naar de oorlog alles gedaan om internationale verdeeldheid te zaaien. “Hij bereikt nu het tegenovergestelde. Europa, de NAVO, alle vrije en democratische landen van de wereld zijn één in hun afwijzing van deze aanval, één in hun steun voor de Oekraïense bevolking, één in hun reactie.”

Die eenheid is ook nodig, benadrukt Rutte. “We hebben te maken met een agressor die elke dag nieuwe grenzen overschrijdt, het internationale recht met voeten treedt, en zelfs de nucleaire dreiging niet schuwt.”