Oppositie boos over afwezigheid Kaag bij vragenuur in Kamer

Foto: ANP

De oppositie in de Tweede Kamer pikt het niet dat minister Sigrid Kaag (Financiën) niet is komen opdagen om mondelinge vragen te beantwoorden tijdens het wekelijkse vragenuur. De bewindsvrouw is in Maastricht voor een speech over het Europa-beleid van het kabinet en stuurde staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) als vervanger.

SP-leider Lilian Marijnissen had eigenlijk minister-president Mark Rutte willen bevragen over de koopkracht van burgers, die een enorme dreun krijgt door de sterk gestegen prijzen van met name energie en brandstof. Omdat de premier andere verplichtingen had, rekende Marijnissen erop dat Kaag als vicepremier in zijn plaats zou komen. Maar ook zij had dus een andere afspraak.

Na onderling overleg is afgesproken dat Rutte later op de dag alsnog naar de Kamer komt om de vragen van Marijnissen te beantwoorden. De SP-leider nam daarmee genoegen, maar merkte nog wel op dat Kaag zich wat haar betreft schuldig heeft gemaakt aan “grove minachting van de Tweede Kamer en de democratie”. Kaag “schuift vanavond wel aan in een talkshow maar heeft niet het fatsoen naar de Kamer te komen”, concludeert Marijnissen, die wil dat het kabinet actie onderneemt om de stijgende prijzen te compenseren.

Kamervoorzitter Vera Bergkamp zei niet te kunnen beoordelen of Kaag een legitieme reden had om niet in de Tweede Kamer te zijn. Zij heeft naar eigen zeggen onlangs nog eens benadrukt bij het kabinet dat bewindspersonen op dinsdagmiddag in principe beschikbaar moeten zijn voor mondelinge vragen, tenzij zij zwaarwegende verplichtingen elders hebben.

“Een speech op dinsdagmiddag is geen reden om niet hier in de Tweede Kamer te zijn”, vindt ook GroenLinks-leider Jesse Klaver. Hij kreeg ook bijval PvdA, PVV en BBB. PVV-leider Geert Wilders wil dat Bergkamp haar partijgenoot op de vingers tikt en duidelijk maakt: “Dit was eens maar nooit weer”.

Een woordvoerder van het ministerie van Financiën wijst erop dat Kaag na haar toespraak in Maastricht ook een ruim van tevoren aangekondigd werkbezoek brengt aan enkele met EU-geld gefinancierde projecten in België. Dergelijke buitenlandse verplichtingen zouden een legitieme reden zijn om niet in de Kamer te verschijnen.