Baudet: doel bereikt door zetels in meer gemeenteraden

Foto: ANP

Forum voor Democratie heeft volgens partijleider Thierry Baudet haar doel bereikt, nu het ernaar uitziet dat de partij in verschillende gemeenteraden minstens een zetel wint. Volgens de exitpoll van Ipsos, in opdracht van de NOS, haalt FVD in bijvoorbeeld Breda, Sittard-Geleen en Rotterdam een zetel.

Baudet wil met zijn partij “gaan bouwen aan een zuil” in de gemeenteraden, bijvoorbeeld door het oprichten van scholen of sportclubs. “We gaan mensen bij elkaar brengen.” De partijleider verwacht een uitslagenavond “met verrassingen en tegenslagen”.

“We zitten straks in vijftig gemeenten”, zei Baudet. “We gaan onze eigen wereld bouwen. Als ik dit vanavond zie, geeft me dat waanzinnig veel moed. Ik heb er heel erg veel zin in!”

Bij tegenvallende uitslagen zoals die in Amsterdam werd boe geroepen door het publiek, en riepen mensen dat dit niet klopte. Vervolgens werd het geluid van de NOS uitgedraaid en werd de muziek hard gezet. Baudet negeerde de mindere uitslagen. “Of we nu een, twee of drie zetels gehaald hebben, we doen waar we voor opgericht zijn: vorm geven aan onze idealen.”

Baudet mocht in kasteel De Berckt in het Limburgse Baarlo rekenen op een uitzinnig publiek, dat hem herhaaldelijk met gejuich en applaus onderbrak en “Thierry, Thierry” scandeerde. “We hebben in elke gemeente waar we meededen ons doel bereikt”, zei hij. “We gaan daar doen waar we voor opgericht zijn. Vreedzaam en met respect voor de rechtstaat.”

Volgens Baudet zijn er mondiaal veel grote ontwikkelingen die om aandacht vragen. Hij sprak onder meer over “biolabs in de Oekraïne” – “en wat dat te maken heeft met corona”. We weten het niet, zei hij. “We tasten in het duister over heel veel onderwerpen.”

Uit het hele land waren vele honderden aanhangers naar Limburg gekomen om Baudet te horen. In zijn welkomsttoespraak hield Baudet zijn publiek voor hoe je volgens hem kunt overleven in “een wereld vol deugdzame mensen”. Volgens hem wordt deugdzaamheid ingezet tegen vrijheid. “We moeten ons losmaken van de deugcultuur”, zei Baudet.